Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Nemoci psů

Infekční laryngotracheitida

Tzv. Psincový kašel. Nemoc je obzvláště vysilující pro plemena se slabou průdušnicí a pro starší jedince. Přenáší se kontaktem s nakaženými psy či jejich sekrety.

Příznaky
  • suchý, záchvatovitý kašel
  • dávení
  • někdy tvorba hlenu
Očkování

Intranasálnívakcína účinkuje až devět měsíců. Pes by měl být očkován, pokud chodí na výstavy, pobývá v psích hotelích nebo si hraje s cizími psy.


Psinka

Psinka může být smrtelná i při okamžitém zásahu. Přenáší se kontaktem s nakaženými psy nebo jejich sekrety. Bylo určeno několik virů, které způsobují klinický obraz podobný psince, mluvíme pro spíše o psinkovém komplexu. Rozlišujeme tři základní formy: slizniční, střevní a nervová. Příznaky choroby jsou velice různorodé, záleží na typu onemocnění. Léčení se provádí antibiotiky. Prevencí proti této chorobě je očkování. Neočkované zvíře nevodit na místa, kde se vyskytuje větší množství psů (parky, výstavy atd.).

Příznaky
  • kašel
  • zánět a výtok z očí
  • zvracení a průjem
  • horečka a dehydratace
  • neurologické změny včetně záchvatů, mohou se objevit později

Většinou se nejdříve projevuje vysokými teplotami, které trvají 2-3 dny, potom ustoupí. Pes může být malátný a nepřijímat potravu. Téměř vždy je onemocnění provázeno zánětem horních cest dýchacích, kašlem a zánětem spojivek s hnisavým výtokem z očí. Pes může zvracet, mít průjem, někdy až krvavý.

Očkování

Všechny vakcíny jsou účinné minimálně jeden rok, řada z nich déle. Štěňata nechte očkovat podle doporučení výrobce, obvykle v osmi týdnech a znovu v 10-12 týdnech věku. Přeočkování se provádí po roce, poté každý rok až tři roky podle doporučení veterináře.


Infekční hepatitida

Hepatitida může být smrtelná, pokud se neléčí ihned. Přenáší se kontaktem s nakaženými psy nebo jejich sekrety. Infekční hepatitida, neboli Rubarthova choroba, která postihuje psy všech věkových kategorií. Virus napadá játra, v nichž způsobuje často nenapravitelná poškození. Prvními příznaky jsou horečka doprovázená zvracením, bolestí břicha a skleslost psa.

U vážných infekcí můžeme zjistit žloutenku, případně i delší krvácení. U štěňat je onemocnění často doprovázeno modrým zabarvením rohovky (modrý zánět rohovky).

Virová hepatitida psa je onemocněním specifickým pouze pro tento živočišný druh a není tedy přenosná na člověka.

Příznaky
  • zvracení a průjem
  • dehydratace
  • žloutenka
Očkování

Všechny vakcíny jsou účinné minimálně jeden rok. Štěňata nechte očkovat podle doporučení výrobce, obvykle v osmi týdnech a znovu v 10-12 týdnech věku. Přeočkování se provádí po roce.

Vakcína proti infekční hepatitidě je často spojena s vakcínou proti psince a vakcinace proti oběma onemocněním probíhají současně


Leptospiróza

Leptospiróza se přenáší močí celé řady domácích i divokých zvířat, včetně potkanů. Zvíře se často nakazí plaváním ve znečištěnné vodě. Nemoc může být přenosná i na člověka. Leptospiróza je infekční onemocnění, které je nakažlivé nejen na psa, ale i na ostatní živočišné druhy včetně člověka. Původce infekce (bakterie) je přenášen prostřednictvím kontaminované moče. Častým přenašečem a rezervoárem onemocnění je krysa.

Ve vážných případech je onemocnění doprovázeno slabostí, horečkou a zvracením. Protože bývají poškozené ledviny, často se objevuje urémie (hromadění dusíkatých produktů metabolizmu, které jsou u zdravých jedinců vylučovány močí). I po uzdravení zůstává pes přenašečem zárodků a může tak předat onemocnění dalším zvířatům.

Příznaky
  • apatie
  • nechutenství
  • potíže s ledvinami a játry
Očkování

Pokud hrozí, že pes přijde do styku s močí hlodavců, nechte ho očkovat spolu s psinkou.Přeočkování se provádí po roce. Vakcinace je často spojena s vakcinací proti psince a Rubarthově chorobě.


Lymská borrelióza

Včasná léčba antibiotiky může zabránit rozvoji dalších příznaků. Nemoc se přenáší infikovanými klíšťaty.

Příznaky
  • postižení hybnosti
  • bolest kloubů
  • horečka
  • nechutenství
Očkování

Chraňte psa proti klíšťatům, přisátá včas odstraňte a místo vydezinfikujte.


Parainfluenza

Infekce s méně závažným průběhem, která však zvyšuje riziko zápalu plic. Přenáší se kontaktem s nakaženými psy nebo jejich sekrety. Onemocnění, jinak zvané kotcový kašel nebo podle hlavních příznaků infekční tracheobrinchitida je vyvoláno působením několika různých virů a bakterií. Zpočátku se projevuje suchým kašlem. Sekundární bakteriální komplikace mohou později postihnout i plíce a způsobit jejich zánět.

Parainfluenza je velmi nakažlivá a snadno se přenáší z jednoho psa na druhého přímým kontaktem, ale i prostřednictvím vzduchu.

Vakcinace poskytuje vynikající ochranu zvířete.

Parainfluenza je velmi nakažlivé onemocnění a můžeme ho přirovnat k rýmě u člověka.
Příznaky
  • kašel
  • dávení
  • horečka
Očkování

Všechny vakcíny jsou účinné minimálně jeden rok i déle. Štěňata nechte očkovat v osmi týdnech a znovu v 10-12 týdnech věku. Přeočkování se provádí po roce.


Parvoviróza

Parvoviróza může být smrtelná, pokud se neléčí. Přenáší se kontaktem s nakaženými psy nebo jejich sekrety. Parvoviróza, neboli virový hemorrhagický zánět žaludku a střev, je vysoce nakažlivá, postihuje psy v každém věku a v případě štěňat nebo oslabených jedinců častzo končí smrtí.

Klinickými příznaky jsou zvracení a zejména průjem, který je často krvavý (hemorrhagický). Organismus nemocného zvířete velmi rychle dehydratuje (odvodní se) a ve vážných případech během dvou až tří dnů nastává smrt.

Pro záchranu nakažených zvířat je nutná intenzivní léčba, která spočívá v nepřetržitém několikadenním podávání infuzních roztoků pomocí kapaček.

Před poměrně nedávnou dobou byla na trh uvedena účinná vakcína, která významně snížila výskyt tohoto onemocnění v psí populaci. Tato vakcína ochraňuje psa přibližně dvanáct měsíců.

Onemocnění není přenosné na člověka ani na kočku. Podobné onemocnění u kočky - panlekopenie, je vyvoláno jiným virem.

Příznaky
  • prudké zvracení a průjem, případně s krví
  • apatie
  • dehydratace
Očkování

Všechny vakcíny jsou účinné minimálně jeden rok. Štěňata nechte očkovat v osmi týdnech a znovu v 10-12 týdnech věku. Přeočkování se provádí po roce.

Parvoviróza je často zodpovědná za úhyny štěňat a dokonce celých novorozených vrhů.


Vzteklina

Příznaky vztekliny jsou velmi proměnlivé. Nemoc se přenáší slinami psů a dalších nakažených zvířat a manipulaci s uhynulými těly. Je smrtelná a vysoce nakažlivá pro člověka.

Příznaky
  • zvýšená slinivost a agresivita
  • ztráta plachosti
  • ochrnutí
  • nemohoucnost
Očkování

Nechte psa očkovat v 13-15 týdnech, poté po roce a pak každý rok.

Pokud berete psa do zahraničí, musíte ho dát očkovat proti vzteklině. Asi 30 dnů po vakcinaci se provádí krevní zkouška, která zjistí, zda má pes v těle dostatek protilátek. Poté veterinář vystaví potvrzení, že zvíře bylo očkováno a podrobeno krevní zkoušce.


VAKCINAČNÍ SCHÉMA

Základní principy vakcinace (pro vakcíny od různých výrobců se mohou mírně lišit)

Věk psa VirózaPoznámka
4 - 6 týdnůParvoviróza 
7 - 8 týdnůPsinka 
 Rubarthova choroba 
 Parvoviórza 
12 - 13 týdnůPsinkaMožno opakovat v 15 týdnech
 Rubarthova choroba 
 Parvoviróza 
 Leptospiróza 
16 týdnůKotcový kašel 
20 týdnůKotcový kašel 
6 měsícůVzteklina 
12 měsícůPsinka 
 Rubarthova choroba 
 Parvoviróza 
 Leptospiróza 
 Vzteklina